Přeskočit na obsah

Pár receptíků na zdravější velikonoce

Možná některé znáte, možná ne. Patří do těch u nás víc oblíbených a skvěle se hodí i na velikonoce.

Bezva-jíčková pomazánka

Připravíme si: 1 tofu natural, 3 PL sojového jogurtu, 1 PL plnotučné hořčice, 1 ČL černé soli (kala namak – náhražka vajíčkové chuti) – kdo nemá použije obyčejnou sůl, 1 ČL kurkumy, špetka pepře

Na servírování: celozrnné pečivo, Dukanovo houstičky, ředkvičky, řeřicha – na posypání
Postup: všechny suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme na hrubší pomazánku. (Do pomazánky můžeme přidat najemno nakrájenou pažitku). Mažeme na pečivo, zdobíme nakrájenou ředkvičkou a posypeme řeřichou.

 

Falešná škarková pomazánka

Připravíme si: 100 gr pohanky nebo pohanky krupky, 2 cibule, 4 stroužky česneku větších, 2 nakládané okurky, 1PL hořčice, 1 PL lahůdkového droždí, 1 ČL majoránky, sůl, pepř

Postup: Pohanku zalijeme vodou v poměru 1:2 a osolíme. Vaříme 3 minuty a 30 minut necháme dojít pod pokličkou. Mezitím si do zlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Pohanku s cibulí a česnekem, nadrobno nakrájenou okurku, hořčici, lahůdkové droždí a majoránku smícháme (lze i rozmixovat). Dochutíme solí a pepřem.

 

Mandlový beránek (koláček)
Připravíme si: 120 gr másla nebo ghí, 100 gr cukru (xylitol, med, kokosový cukr), vanilka, 1 ČL citronové kůry, 3 vejce, 100 ml mandlového mléka (z mandlí doma vyrobené), 200 gr tvarohu (ricota, tofu natural), mandlová tresť, 250 gr jemně mletých mandlí či mandlové mouky (já dávám 100 gr mandlí a 150 gr slunečnicových semínek a vše namelu)
Postup: Máslo, cukr, vanilku, citonovou kůru a žloutky vyšleháme do krémové pěny. Pak přidáme tvaroh, mandlové mléko a namletá semínka. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta. Těsto je takové krémové, řidší. Nalijeme do formy na beránka (nebo do formy na dort) a pečeme cca 40 minut na 160°C. Koláč je výborný ten den, ale druhý den, po odležení je ještě výbornější.

 

Cizrnové kuličky s čokoládou

Připravíme si: 250 gr uvařené cizrny, 2 PL medu (javorový sirup, cukr), špetka jedlé sody, 2 PL másla (chuťově lepší je mandlové), 2 ČL vanilkového extraktu bourbon vanilla (nemusí být), špetka soli, hrst čoko zdobení nebo na kousky rozsekaná hořká čokoláda, čokoládová poleva nebo holandké kakao na obalení

Postup: Všechny suroviny kromě čokolády rozmixujeme na hladkou hmotu, pak přidáme nasekanou čokoládu, tvarujeme kuličky a ty obalujeme buď v kakau nebo je polijeme čoko polevou (pokud budete chtít polévat polevou je dobré si nechat kuličky chvíli zmrznout v mrazáku, aby se nelepily).

Mandlový koláč je u nás tak oblíbený, že si ho dcera přála i jako narozeninový dort. Těsto jde dát i do formy na beránka či muffiny.

Napsat komentář

+420 777 876 097
jenikova@kondicejenikovi.cz